Како мотивисати децу да једу здраву храну

Бити родитељ је најлепша и вероватно најтежа ствар у животу. Циљ сваког родитеља је да одгаји добро, образовано и здраво дете.

Живимо у свету брзе, претерано обрађене и запаковане хране, тешко је да се успоставе здраве навике у исхрани, поготову код деце, али није немогуће.
Масна, слана храна препуна калорија коју деца једу у комбинацији са озбиљним недостатком физичке активности узрокује прекомерну тежину и гојазност, која касније може да доведе до других здравствених тегоба.
Због тога је веома важно да се здрави обрасци у исхрани развију у најранијем животу, што доводи до дуготрајне користи. То може да буде велики изазов и у његовом спровођењу може да буде потешкоћа, али ево 3 савета како мотивисати децу да једу здраву храну.

Здрава храна може бити забавна деци


Непорецива је чињеница да брза храна деци има изузетно примамљив изглед и ту није ствар само у укусу, они ову храну бирају зато што је приказана као забавна. Презентација оброка је веома важна. Деца воле да виде лепо декорисану храну у својим тањирима. Такође их привлачи храна величине залогаја различитих боја и облика. Родитељи могу да постану креативни у кухињи и направе оброке који ће изгледати као дечији омиљени цртаћи или ТВ хероји, животиње и птице направљене од поврћа, меде направљене од пиринча, салате са насмејаним лицима, бубамаре направљене од чери парадајза и маслина итд. Не морају да буду савршени, деца ће да буду више него заинтересована да пробају забавну храну. Предузимајте један по један корак јер мале промене могу да направе велику разлику.
Исхрана богата воћем и поврћем је добра и за одрасле и за децу. Воће и поврће је богато витаминима, минералима, антиоксидансима, фитохемикалијама и влакнима, а у исто време има низак садржај калорија и масти и доприноси многим здравственим бенефитима. Никада није прекасно да почнете да уврштавате здраву храну у исхрану вашег детета, јер здрава деца постају здравије одрасле особе

Будите добар узор свом детету

Деца имитирају своје родитеље у свему што раде. Исхрана и навике у јелу нису изузетак. Уколико не желите да ваше дете једе брзу храну, ни ви такође не би требало да је једете. Избегавајте куповину грицкалица и друге обрађене и запаковане хране и немојте је држати у свом дому. Многе нове грицкалице се пакују само за децу. Оне су запаковане у амбалажу веселих боја и „забавне“ су да се једу. Долазе у модерним облицима који се поклапају са садржајима из филмова и са телевизије. Најгори део од свега је то што се оне заправо промовишу као добар извор витамина и минерала. Компаније које производе грицкалице су сада у могућности да додају пар здравих састојака и нездрава храна се онда замаскира у здраву и родитељи мисле да купују нешто што је добро за њихову децу. Када неки производ има неограничен рок трајања, колико он уопште може да буде добар за вас? Адитиви и конзерванси су у највећем делу заменили вредне нутриенте. Употреба свеже, целе хране, директно из природе је једини начин да детету пружите исхрану која му је стварно потребна.